Crowdfunding: hoe werkt het?

Crowdfunding betekent letterlijk funding (investeren) door de crowd (de massa). Het is een vorm van financiering waarbij ondernemingen, stichtingen of particulieren bij een groot aantal verschillende mensen kleine bedragen ophalen om hun project mee te financieren. In de meeste gevallen gebeurt dit via het internet. Wanneer u een crowdfunding website bezoekt, ziet u een overzicht van verschillende projecten en ideeën van organisaties. Vervolgens kunt u meer details en informatie verkrijgen van de projecten die u interessant lijken. Vervolgens kunt u beslissen of u gaat investeren. Let er wel op dat de investering enkel doorgaat wanneer het volledige bedrag dat nodig is voor het project wordt opgehaald door de organisatie. Bij crowdfunding draait het dus altijd om een grote groep mensen die samen een bepaald geldbedrag bij elkaar leggen. Waar dit geldbedrag uiteindelijk aan wordt besteed en wat de groep mensen hiervoor terugkrijgt, verschilt per crowdfunding soort. Op deze manier kan de onderneming, de stichting of de particulier voorkomen om een bezoek aan de bank te brengen. 

Voordelen van crowdfunding

Crowdfunding kiezen als alternatieve financieringsvorm brengt enkele voordelen met zich mee. Hieronder leest u welke voordelen dit zijn.

  • Het is een snelle manier om geld te verzamelen, zonder kosten vooraf
  • Uw bedrijf of project kan marketing aandacht trekken door het online te pitchen
  • Het zorgt ervoor dat feedback tegelijkertijd ontvangen kan worden
  • Een interessant project kan de reputatie van uw bedrijf verbeteren
  • Het is een manier om het publiek te betrekken bij een project

Risico’s van crowdfunding

Hoewel een groot deel van de investeerders de risico’s van crowdfunding onderschatten, zijn er wel degelijk risico’s verbonden aan deze manier van financiering. Het is dan ook van belang dat investeerders én geldvragers zich bewust zijn van deze risico’s.

  • Het targetbedrag wordt mogelijk niet behaald
  • De geldvrager voldoet niet aan de betalingsverplichting
  • Onverwachte kosten
  • Fraude door het platform
  • Financiering is niet passend voor geldzoeker
  • Investering is niet passend voor investeerder
  • Het rendement is niet gegarandeerd 

Typen crowdfunding    

Hoewel het bij crowdfunding altijd gaat om een grote groep mensen die gezamenlijk een geldbedrag inleggen, wordt er onderscheid gemaakt in verschillende typen crowdfunding. Welke typen dit zijn en wat deze inhouden, leest u hieronder.

Eigen vermogen

Bij crowdfunding met eigen vermogen leent een investeerder geld uit aan een onderneming, in ruil voor aandelen in het bedrijf. Degene die geld investeert, neemt dus deel aan het bedrijf en heeft recht op een deel van de winst. Echter betekent dit niet altijd dat de investeerder zeggenschap heeft over de onderneming waarin wordt geïnvesteerd. Deze vorm van crowdfunding is voornamelijk gunstig voor bedrijven die in de groeifase zitten. Het geld kan namelijk direct worden gebruikt om de groei te versterken. Daarnaast wordt de cashflow verhoogd. Een nadeel is dat hierdoor de winst over meer mensen moet worden verdeeld.

Vreemd vermogen

Bij crowdfunding met vreemd vermogen lenen financiers een bepaald bedrag aan een onderneming. Nadat de vooraf afgesproken periode is verstreken, wordt het bedrag terugbetaald, in de meeste gevallen met rente. In het geval van crowdfunding met vreemd vermogen, schrijven de investeerders zich in voor een deel van de lening en maken zij het geld over naar de geldzoekende onderneming. Vaak hoeven de investeerders het geld pas over te maken wanneer het volledige vereiste bedrag is verzameld. Deze vorm van crowdfunding is het meest geschikt voor ervaren ondernemers. Hoewel crowdfunding met vreemd vermogen het risico voor beide partijen verhoogd, zal het in geval van succes ook voor hogere winsten zorgen. 

Donatie

Crowdfunding met donatie is veruit de meest bekende vorm van crowdfunding. In het geval van crowdfunding met donaties vraagt de geldzoeker aan de crowd of zij geld willen investeren in het realiseren van een maatschappelijk project. Investeerders doneren dus een bepaald bedrag zonder tegenpresentatie. De investeerders worden beschermd door het ‘no cure, no pay’ principe: het bedrag pas wordt ingevorderd wanneer het volledige vereiste bedrag is verzameld. Dit betekent dat wanneer er onvoldoende geld is opgehaald, de investeerders niet hebben geïnvesteerd in een project dat uiteindelijk nooit wordt gerealiseerd. Deze vorm van crowdfunding is geschikt voor particulieren die geld willen verzamelen voor een maatschappelijk project, bijvoorbeeld een goed doel. Het is een risicoloze manier van financieren door het principe ‘no cure, no pay’.

Beloning

Bij crowdfunding met een beloning geven investeerders geld in ruil voor een bepaalde beloning die gelinkt is aan het project waarin wordt geïnvesteerd. Voorbeelden van dergelijke beloningen zijn het product dat de geldzoeker met het project wil ontwikkelen, een concertkaartje of een eerste exemplaar van een cd. Deze vorm van crowdfunding is geschikt voor beginnende ondernemers met innovatieve ideeën. Net als crowdfunding met donatie, is crowdfunding met beloning ook een vorm met een klein risico. In dit meeste gevallen wordt hier namelijk ook gebruik gemaakt van het ‘no cure, no pay’ principe. 

Zoek de beste broker voor u!Vergelijk alle brokers Een groot aanbod aan verschillende brokers De beste broker vinden die bij uw wensen past Naar vergelijker
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies.