Een fondsbeheerder is verantwoordelijk voor het bijhouden van de marktontwikkelingen en dient de keuzes daarop te baseren waardoor risico’s beperkt blijven. De verschillende beleggingsfondsen specialiseren zich vaak in een specifieke sector en kunnen zich hierdoor ook specialisten op dat gebied noemen. Zo hoeven zij alleen maar de trends en ontwikkelingen van die specifieke markt in de gaten te houden en kunnen zij hier weloverwogen keuzes over maken. Hiernaast is het actief verkopen en kopen van de beleggingen ook een van de werkzaamheden van een fondsbeheerder met als doel om het rendementsdoel na te jagen en het verslaan van de index. Wanneer dit gebeurd dan is het betreffende fonds dus betere resultaten aan het behalen dan dat de index voorspelde.
Een beleggingsfonds kunt u vergelijken met een organisatie die zijn aandelen aanbiedt, dit komt doordat een fonds een grote hoeveelheid aan verschillende obligaties of aandelen heeft gekocht. Wanneer u de keuze gemaakt heeft en een aandeel van dat fonds aanschaft, dan koopt u indirect een gedeelte van de aandelen die dat bedrijf gekocht heeft. Een fondsbeheerder doet in zekere zin al het werk voor u. De fondsbeheerder en het team erachter doet namelijk onderzoeken en baseren daarop wat er gekocht of verkocht wordt. U kunt het zien alsof uw beleggingsportefeuille beheerd wordt door professionals.
Zoals hierboven uitgelegd koopt u in feite een set aandelen van een ‘onderneming’ (de beleggingsfonds) die verschillende aandelen in grote hoeveelheden gekocht heeft. Op basis van verschillende marktonderzoeken baseert de fondsbeheerder de gemaakte keuzes. Omdat er talloze verschillende sectoren zijn waarin belegd kan worden, is het onmogelijk om voor een beleggingsfonds een specialist op ieder gebied te zijn. Hierdoor vindt u beleggingsfondsen die ieder weer in een andere tak gespecialiseerd zijn, denk bijvoorbeeld aan; grondstoffen, obligaties, valuta’s, grondstoffen en aandelen. Een beleggingsfonds kan risico’s minimaliseren door zich bijvoorbeeld te specialiseren in twee of meerdere takken. Er bestaat namelijk altijd een kans, ook al is dit enorm klein, dat er een markt compleet crasht. Heeft de beleggingsfonds gespreid belegt dan is er toch een soort van vangnet gecreëerd.
Naast al het bovenstaande, is er nog één andere goede reden om aan een beleggingsfonds te denken, ze nemen namelijk al uw werk uit handen. De professionals gaan voor u aan het werk door verschillende onderzoeken uit te voeren en deze grondig te analyseren. Gebaseerd op de resultaten hiervan maken zij weloverwogen keuzes en tegelijkertijd denken zij ten alle tijden aan het beperken van risico’s.
Het beleggen via een beleggingsfonds wordt gezien als een vrij actieve methode van beleggen, en hier staan de kosten ook naar. Over het algemeen zijn er twee verschillende kostenposten bij beleggingsfondsen, namelijk de eenmalige kosten die worden door belast voor het instappen bij een beleggingsfonds. En de andere kostenpost bestaat uit de beheerkosten van het fonds. Denk hierbij aan de salarissen van de verschillende werknemers bij de beleggingsfonds of aan het verhandelen van de verschillende effecten. Over het algemeen bedragen de kosten van beleggingsfonds tussen de 1.75% en de 2.5%.
Er zijn verschillende vormen beleggingsfondsen, zo bestaan er beurs- en niet beursgenoteerde, open of closed end, kapitalisatie- of distributiefondsen en diverse beleggingsstijlen.
Deze vier verschillende vormen lichten wij hieronder voor u toe en zo kunt u gemakkelijk een keuze maken welke beleggingsvorm het beste bij u past:
1) Open en closed end beleggingsfondsen
2) Beurs- of niet beursgenoteerde
3) Kapitalisatie- of distributiefondsen
Wordt er door uw beleggingsfonds dividend ontvangen? Afhankelijk hoe hier mee omgegaan wordt, wordt er van een kapitalisatie of een distributie fonds gesproken.
4) Verschillende beleggingsstijlen
Hier komen wij terug op een eerder benoemd onderdeel, namelijk het specialiseren in één speciale tak (of enkele). Deze beleggingsfondsen kunnen actief beleggen in verschillende regio’s verdeeld over de wereld. Hieronder ziet u de meest voorkomende beleggingsfondsen:
Net zoals bij iedere keuze die u dient te maken, zijn er zo zijn voor- en nadelen, dit is bij het beleggen met een beleggingsfonds precies zo.
De voordelen:
Nadelen
Nu u ons artikel gelezen heeft over van alles rondom beleggingsfondsen, kunt u makkelijk een keuze maken welke soort beleggingsfonds het beste bij uw wensen past. Naast de uitgebreide wereld van de beleggingsfondsen heeft u natuurlijk de keuze om zelfstandig aan de slag te gaan en bijvoorbeeld zelf onderzoeken te doen.
Wellicht heeft u dit artikel gelezen en denkt u juist dat het gebruik maken van een beleggingsfonds niks voor u is. Wellicht dat een andere vorm van beleggen wat meer voor u betekent. Neem een kijkje op Beste Brokers en vindt de best passende vorm van beleggen voor u.
Er zijn verschillende manieren om een beleggingsfonds te vinden en te benaderen. De beursgenoteerde kunt u terug vinden bij vrijwel iedere bank en brokers. Tegenwoordig is het online proces enorm populair en hier zijn online brokers voor gemaakt. Er zijn talloze verschillende online brokers met een eigen ontworpen applicatie die u precies van A tot Z kunnen begeleiden in dit proces.